Tuesday, April 24, 2007

Язовир Бушляк (Темелково) 22.04.2007

Това е малък и красив язовир съвсем близо до Перник. Стопанисва се от Напоителни системи. Думата "стопанисва" се изчерпва със събиране на 3 лева такса за въдица и толкоз. Язовира е отарашен жестоко и останал само уклей. Всички по-ценни видове риба са отдавна изгребани и са останали някоя и друга каракуда и бабушка. От ценните видове може да има единични шарани, амури и бяла риба. Някой и друг костур също може да се намери. Рибата не се плаща, ама и шанса някой да си хване риба за плащане е твърде малък.

A e красиво място:




От София до язовира се стига по следния начин: От София се тръгва в посока Перник. Минава се през целия град Перник, минава се през квартал Бела вода и се търси отбивката за Батановци. Завива се на дясно и след 1-2 километра е самото село. Минава се по два моста и се търси отбивка в ляво за село Ковачевци. Тръгва се по тази отбивка и се минава през Черна гора. Минава се през селото и следват 2-3 завоя и изкачване. Точно когато се стигне върха пътят прави завой надясно и има надгробен камък от дясно на пътя. Отбивката е точно там само че от ляво преди завоя. В момента има камари с пръст от двете страни на отбивката. Има и знак, който предупреждава за път без предимство от ляво. Пътят може и някога да е бил асфалтов, но сега не е останало много от асфалта. Все така пътя е здрав и не би трябвало да има проблем и при лошо време.

Мястото е хубаво и за пикник, в началото брега е полегат и затревен. Няма много сянка обаче. Към стената брега става стръмен и труднодостъпен.


Инак риболовът беше тегав. Рибата си хвърля хайвера и напълно ошашавена. Само уклея се обажда нормално. Бабушката се беше покрила, а каракудата се бие в краката на рибарите.

3 comments:

Anonymous said...

Само красотата ни остана, но и на нея ще се радваме, дорде сме живи. Всъщност думата "ЦЕННИ" отдавна си е изгубила смисъла, защото за съжаление продължава да ни гони първичното при риболова и унищожаваме всичко, което ни се препречи пред очите, независимо дали е чрез изпържената риба или изоставена пластмасова бутилка на брега на любимия водоем. Тoko, препоръчвам ти да описваш и хигиенното състояние на водоема, щото това също не е маловажно. Като гледам Бушляка засега се представя добре в това отношение.

toko said...

Мдааа, чисто беше. Сега като казвам чисто имам предвид относително чисто - няколко бутилки от бира, 2-3 торбички от захранка и тук там някое найлонче. Но като цяло беше ОК.

Anonymous said...

много интересно, благодаря