Язовир Пчелина примамва рибарите

Booking.com

Дори лятото понякога се мръщи и скрива слънчевите си лъчи. Алтернативите в мрачните летни дни са или да останем вкъщи с книжка в ръка, или да си изберем примамливо местенце за разходка. А защо да не го съчетаем и с риболов – няма нищо по-хубаво от лошото време за този спорт.

Местата, близо до София, които предразполагат за почивка съчетана с риболов, не са малко. Но ако наистина сте решили да останете очаровани, подберете добре своето място. А от язовир Пчелина наистина ще останете очаровани. И така запасете се с хапване и палете колата. След като се измъкнете от София по посока Перник, 55-километровата отсечка до село Лобош, няма да ви се стори никак дълга. Ако не сте ходили досега, стигнете ли Радомир, просто попитайте за язовира. Никой няма да ви откаже помощта си, но не се обърквайте – повечето хора наричат язовира Лобош, а не Пчелина. От Радомир продължете по пътя за Кюстендил, който е един от наистина европейските пътища у нас и така съвсем няма да усетите разстоянието. Само не се увличайте и при село Егълница, завийте надясно или просто търсете табели за Ковачевци. Тук вече може да намалите скоростта, а стигнете ли село Лобош, забавете съвсем. Защото е време да откриете язовира, а и да си изберете от коя негова страна ще направите своя “бивак”. Защото от това зависи и начина, по който сте решили да почивате. Гледайте да не се обърквате, защото язовирът наистина е огромен и само едно връщане би ви изморило. Единственото равнозначно правило за всички е да карате наистина бавно, тъй като до местата за къмпингуване от всички страни на Пчелина, се стига единствено по черен път, а все пак ничия кола не е за ден-два.

И така, ако просто сте решили да се поглезите с хубав обяд и да отпуснете погледа си по необятната шир на язовир Пчелина, преминете през село Лобош и тръгнете към Ковачевци. Така ще стигнете до няколко невероятни ресторанта, в които ще ви поглезят с многообразие от специалитети с прясно уловена риба. Ако след обяда наберете смелост, може да наемете от базата скутер и да “разпорите” водите на язовира. За по-спортните натури се предлагат и кану-каяци, а романтично настроените могат просто да повъртят педалите на водно колело.

Ако искате наистина да почувствате усамотението на гората и водата, спрете малко преди ресторанта. От тази страна на Пчелина обаче наистина е малко по-екстремно, тъй като ще трябва да се спуснете по стръмни пътеки, докато стигнете бреговете на язовира. Затова дългите панталони и маратонките не са за пренебрегване. Наистина мястото е точно за рибари, които не искат никой да стряска рибата им, а и не са се натоварили с шезлонги и торби с храна.

Просто искате да хванете летен загар, да опечете на жив огън няколко шишчета, да поиграете карти или да поспорите с приятели на чаша бира, мястото за вас е преди стената на язовира. Затова, пътувйки към него в средата на село Лобош, следете за отбивка вдясно. Тръгнете ли по черния път, просто намерете сенчесто място за колата и разтоварвайте багажа. И тук обаче си има “резервации”. Ако сте просто за ден, спрете в началото, защото колкото по-навътре по поляните влизате има опасност непрекъснато да ви задават един и същи въпрос – “Кога ще тръгвате, защото искаме да опънем палатки?”. Мястото наистина  почти е винаги пълно с компании, които опъват по десетина палатки и кой лови риба, кой е дошъл просто за биричка и приятен разговор. Но наистина това е едно от малкото места, запазили очарованието на това да посрещнеш изгрева сред природата, а да си съвсем близо до натоварената столица.

След като сте отморили сред прохладата на водата, независимо за ден или два, не се връщайте към София без да се отбиете до Ковачевци. Всеки знае, че това е родното място на Георги Димитров. Разглеждайки къщата му, попитайте дали все още се пази традицията гостите на града да засаждат по дръвче в мемориалния парк. А след това, ако имате време за още разходки, просто попитайте някого. Не са малко интересните места, които могат да се видят и тук. Съвсем наблизо в селата Сирищник, Калище и Ракиловци са открити антични тракийски и римски селища. Останки от антични постройки са открити и при строителството на язовир Пчелина, а по край река Струма е намерена антична вила – рустика. Останки от античен некропол с три гробници пък са открити в местността Чуклето в Ковачевци.

И така, може да починете около река Струма и обратно към натоварения град, който ще ви се стори много по-спокоен след една такава разходка.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар